Vypíšu se ze všeho, co mi dělá radost i co mně trápí.

Květen 2014

Sobota 17.května Zastavte tu vodu!

17. května 2014 v 16:05 | Ba.Ji |  Deník Ba.Ji
Také je u vás tolik vody? Tady v Jeseníkách leje a leje. Voda jako by tekla přímo z kohoutku!
Před branou je kaluž jako moře, záhonky jsou po vrch utopeny v té hrůze. Těžké hrozny květů šeříků se napájejí přímo z kaluží!
Kanálky, které manžel důmyslně vybudoval kolem celé chalupy jsou plné po vršek. Je jen otázka času, kdy se začnou přelévat i vrchem!
Ještě na začátku týdne jsem se se zalíbením dívala, jak vše krásně roste a kvete, teď přemýšlím co s tím bude, jestli se déšť nezmírní!
Před týdnem jsem se bála mrazíků, teď se bojím vody.
Na internetu vyhrožují vedrama v příštím týdnu! To budou inhalace! V takové vlhkosti se snad ani nenadechneme.
Ale i tak se těším, sluníčko a teplo miluji, a také ta voda snad rychleji vyschne!

Dnes byl na jídelníčku "balkán".

16. května 2014 v 17:13 | Ba.Ji |  Deník Ba.Ji
Venku příšerně leje už od včerejška. Co dělat? Dala jsem se do odmrazování obou mrazáku na chalupě a přitom vařila oběd.
Jednoduchý, rychlý, chutný!
Jak já to jídlo jako malá holka nenáviděla! Po dlouhých letech jsem si na něj vzpomněla a dostala strašnou chuť na něj!
V poměrně krátké době ho vařím již po třetí, protože manželovi strašně chutná.
Tady je:


Doma jsme mu říkali " MANDŽA"

Na čtyři porce potřebujete pouze " 1 velkou cibuli na kostky
asi 40-50 dkg masa ( plec, kýta, drůbeží nebo hovězí to je jedno)
rovněž na kostky asi 2,5-3 cm velké, osolit, pokmínovat
balíček sladké, červené papriky
asi 1.5 l horké vody
20 dkg těstovin

Cibuli orestovat (nemusí být do růžová),přidat maso a důkladně orestovat ze všech stran. Potom přisypat červenou papriku,
nechat pouze chvíli, aby nezhořkla a vše podlít trochou horké vody. Jen aby bylo maso ponořeno a dusit do měkka pod poklicí, nebo v papiňáku ( to dělám já). Když je masíčko měkké, dolejeme zbytek horké vody, přivedeme k varu a nasypeme asi 20 dkg těstovin. Nejhezčí jsou pene, ale já měla jen vrtulky, čili fusili.Přidat sůl podle chuti, té může být trochu víc, než jste zvyklí, protože těstoviny ji část vsáknou! Vařit dokud nejsou těstoviny měkké, záleží na druhu.( Italské potřebují asi tak 12 minut, naše mnohem méně!)
Oběd z jednoho hrnce. Fotografie není dokonalá, neočistila jsem talíř, který se mi při přenášení trochu umazal,
Také jsem nefotila po uvaření, ale až na večeři po ohřátí, takže vrtulky už se trochu rozpadly, ale i tak byly moc chutné.
Zkuste si to, bude vám to chutnat! Jak říká pan Babica.

Chorošovec sírový

2. května 2014 v 16:54 | Ba.ji |  Deník Ba.Ji


Včera bylo prvního května a byl opravdu nádherný den! Šli jsme na každodenní procházku a cestou jsme narazili na takového krásného chorošovce síroveho. Rostl na kmeni lípy a svítil do dálky. Je divné, že jsem ho neviděla cestou tam? Až na zpáteční cestě mně oslnil. Je jedlý, v tomto stádiu zralosti a je prý velmi chutný! Podobá se chutí, kuřecímu masu.
Ale já ho nechala růst. Takovou krásu by byl hřích trhat! Nemusíme sníst vše co vidíme!
I když tomu stromu asi moc neprospěje. Já si raději dala mladé, lípové lístky. Ty miluji ale dají se jíst pouze teď zjara, později jsou tuhé a nahořklé.
Také mi nad pergolou rozkvítá vistarie, a voní !! Včera jsem odpoledne žehlila venku a byla jsem přímo omámená tou sladkou vůní. Ještě nikdy se mi tak dobře nežehlilo! A to je teprve na začátku kvetení!


A tady jsou dva obrázky chorošovce




A taky vistárie, i když je trochu rozmazaná!